Uzun yıllar Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan ve 50 yılı aşkan gazetecilik deneyimiyle iz bırakan Hikmet Çetinkaya, bir süredir devam eden sağlık sorunları nedeniyle entübe edilmişti. Yaşam savaşını kaybeden Çetinkaya, Şubat ayından bu yana tedavi altındayken gün geçtikçe durumu kötüleşmişti.
"Yine yaşlı hatıralarla baş başa kaldık, çaresiz"Meslektaşı Hasan Cemal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşmada şu ifadeleri kullandı: "Sevgili Hikmet Çetinkaya da bir başka diyara göç etti gitti. Çok üzgünüm, iyice yalnızlaştık. Gazeteci milletinin, sevgili ailesinin, Nezihe’nin başı sağ olsun, derin acılarını paylaşıyorum. Yine yaşlı hatıralarla baş başa kaldık, çaresiz. Seni hep iyi hatırlayacağım Hikmet."
Hikmet Çetinkaya kimdir?
1942 yılında Balıkesir'in Edremit ilçesinde doğdu. Lise öğrenimini Manisa Erkek Lisesi'nde tamamladı. Gazeteciliğe Cumhuriyet gazetesinde muhabir olarak başladı. 1966 ile 1980 arasında Türkiye'nin dört bir yanında söyleşiler yaptı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin Hasan Tahsin Ödülü'nü 3 kez kazandı. 1975 yılında Türk Dil Kurumu tarafından Basın Ödülü'ne layık görüldü.Uzun süre Cumhuriyet Gazetesi'nin İzmir Temsilciliğini yaptı. 1990'lı yıllarda İstanbul'a geçerek köşe yazarlığına başladı. Cumhuriyet Yayın Koordinatörlüğü görevini ütlendi. Aynı zamanda Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Cumhuriyet Yayın Kurulu üyeliği yaptı.
Cumhuriyet'te ayrılıklar ve geri dönüş1991 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde yaşanan büyük ayrılıkta, Hasan Cemal'e karşı konumlanan Uğur Mumcu ve İlhan Selçuk ekibiyle birlikte hareket ederek gazeteden ayrıldı. Ancak Hasan Cemal'in istifasının ardından 1992 baharında gazeteye geri döndü ve Yayın Koordinatörü olarak etkili bir rol oynadı.
Kitapları ve ödülleriÇetinkaya'nın çok sayıda kitabı yayınlandı. "Kubilay Olayı ve Tarikat Kampları", "Fethullah Gülen'in 40 Yıllık Serüveni", "JİTEM ve Faili Meçhuller Dosyası", "Soros'un Çocukları" gibi eserleriyle biliniyordu. 2014 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 50 yılı aşkan gazetecilik kariyeri dolayısıyla Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.
'FETÖ' davasında yargılandıUzun yıllar Fethullah Gülen cemaatiyle ilgili yapılanmaları yazan ve bu konuda onlarca kitap kaleme alan Çetinkaya, Cumhuriyet gazetesi davasında "FETÖ" üyeliği ile yargılandı. Hakkındaki çelişkili iddialar kamuoyunda tartışma yarattı.
TGC'den başsağlığı mesajıTürkiye Gazeteciler Cemiyeti, çıkardığı mesajda, "Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet eden þyemiz gazeteci-yazar Hikmet Çetinkaya'yı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verdi.Hikmet Çetinkaya'nın vefatı, sadece Cumhuriyet ailesinde değil, Türk basınında derin bir iz bıraktı.