Diyarbakır'da özel bir hastanede gerçekleşen doğumda, tıp dünyasında nadir rastlanan bir olay yaşandı. Dünyaya gelen bebek, toplam 24 parmakla doğdu. Şu anda hastanede gözlem ve tedavi altında tutulan bebeğin genel sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
Tıpta "polidaktili" olarak adlandırılan bu durum, doğuştan gelen genetik bir bozukluk olarak biliniyor. Polidaktili, bireylerin normalden fazla parmakla doğmasına yol açıyor ve insanlarda olduğu kadar bazı hayvan türlerinde de görülebiliyor. Diyarbakır'da doğan bu bebek, her iki elinde ve ayağında fazladan parmaklara sahip.
Uzmanlar, bu tür vakaların nadir de olsa rastlandığını belirtiyor. Geçtiğimiz yıllarda Kanada’daki Sherbrooke Üniversitesi ile Birleşik Krallık’taki Leeds ve Oxford Üniversiteleri tarafından yürütülen bir çalışmada, bebeklerin fazladan parmaklarla doğmasına yol açan yeni bir genetik bozukluk keşfedilmişti. Henüz adı konmayan bu sendromun, insanlardaki MAX genini etkilediği tespit edilmişti.
Polidaktiliye neden olabilecek 39 farklı genetik mutasyon tanımlanmış durumda. Oluşan fazla parmaklar bazen eklemsiz olurken, nadir durumlarda bu parmakların işlevsel olduğu ve bireye avantaj sağlayabildiği de biliniyor.
Hastane yetkilileri, Diyarbakır'da dünyaya gelen bu özel bebeğin sağlık durumunun yakından takip edildiğini ve gerekli tüm tıbbi müdahalelerin sürdürüldüğü öğrenildi.