Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa tartışmasında kişisel çıkar tartışmalarına kapıyı kapattı. Asıl hedefin ne olduğunu açıkça dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa çağrısını bir kez daha yineledi ancak bu kez dikkat çeken bir çıkışla: “Benim tekrar seçilme veya tekrar aday olma gibi bir derdim yok.”
Macaristan dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan, yürütülen çalışmanın kişisel değil, ülke menfaatine olduğunu vurguladı. “Yeni anayasa ülkemizin ihtiyacıdır” diyen Erdoğan, siyasi partilere de “el ele verelim” çağrısında bulundu.
“Yeni anayasayı kendimiz için değil, Türkiye için istiyoruz”
Erdoğan, darbe döneminde yazılan mevcut anayasanın bugünün Türkiye’sine hitap edemediğini belirterek, değişimin şart olduğunu söyledi. “Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. Eski zihniyetin kalıplarıyla yeni bir çağa yürüyemeyiz” diyen Cumhurbaşkanı, çağrısını bir kez daha yineledi: “Artık darbecilerin değil, sivillerin yazdığı bir anayasa zamanı geldi.”
AK Parti olarak bu yönde bir hazırlık içinde olduklarını aktaran Erdoğan, sürecin kapsayıcı ve katılımcı şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Gözler şimdi, bu çağrıya nasıl yanıt verileceğinde.
“CHP uzlaşıya açık mı, göreceğiz”
Yeni anayasa sürecinde en çok merak edilen konu muhalefetin tavrı. Bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle CHP’ye doğrudan bir mesaj verdi. “Önemli olan Cumhuriyet Halk Partisi bizimle bu yolculuğa çıkar mı?” diyen Erdoğan, komisyonların kurulması halinde sürecin hızlı ilerleyebileceğini vurguladı.
Erdoğan ayrıca ilk dört maddeye dair herhangi bir tartışmanın olmadığını belirterek, “Bu konuda hemen hemen tüm siyasi partiler aynı noktada. O halde süreci başlatmak için önümüzde hiçbir engel yok” dedi.
DEM Parti yorumu: “Siyasette daha güçlü olabilirler”
Erdoğan’ın gündeminde yalnızca anayasa yoktu. PKK’nın kongre kararlarına da değinen Cumhurbaşkanı, DEM Parti'nin şiddet gölgesinden kurtuldukça siyaset alanında daha etkili olabileceğini ifade etti. “Meclis'te 50'den fazla milletvekilleri var. Artık fark yaratmaları mümkün. Bu hem kendi tabanları hem ülkemiz için hayırlı olur” dedi.
Diğer taraftan, silah vesayetinden kurtuldukça, DEM Parti de siyasi mücadelesini çok daha farklı bir şekilde sürdürme fırsatını yakalıyor. Mecliste 50’nin üzerinde milletvekilleri bulunuyor. Siyaseti çok daha güçlü bir şekilde sürdürebilmesi DEM’e yeni avantajlar sağlayacaktır. DEM’in de yeni dönemde farkını ortaya koyması hem kendi tabanları için, hem ülkemiz için hayırlı olacaktır.