Muharrem Ayının 10. Günü: Aşure Günü’nün Anlamı ve Fazileti
Müslümanlar için derin bir manevi anlam taşıyan Muharrem ayı, bu yıl Diyanet takvimine göre 5 Temmuz 2025 Cumartesi gününe denk gelen Aşure Günü ile taçlanıyor. Hem dini hem tarihi hem de kültürel yönüyle özel bir yere sahip olan bu gün, bolluk ve bereketin, paylaşmanın ve dayanışmanın sembolü olarak görülüyor.
Peygamber Efendimiz’in (s.a.s) oruç tutarak örnek olduğu, ümmetine de tavsiye ettiği Aşure Günü, aynı zamanda Hz. Hüseyin ve Ehl-i Beyt’in Kerbela’da şehit edilmesinin acısıyla İslam tarihinde bir yas ve ibret günü olarak da anılıyor.
Aşure Günü Oruç Tutmanın Hükmü Nedir?
Hadislerde geçen ifadelere göre, Muharrem ayında oruç tutmak Ramazan’dan sonra en faziletli oruç olarak belirtiliyor. (Müslim, Sıyâm, 202)
Resûlullah (s.a.s), Yahudilerin sadece Muharrem’in 10’unda oruç tutmalarına karşılık, ümmetine o günle birlikte ya öncesi ya da sonrasıyla oruç tutmalarını tavsiye etmiştir. Bu nedenle:
9 ve 10. gün (Tâsuâ ve Aşure) birlikte,
10 ve 11. gün birlikte,
ya da 9, 10, 11. günler peş peşe oruç tutulabilir.
Sadece 10. gün oruç tutmak caiz olsa da, tek güne mahsus oruç bazı âlimlere göre mekruh sayılabilir. Dolayısıyla en faziletli olan, en az iki gün oruç tutulmasıdır.
Aşure Günü Hangi İbadetler Yapılır?
Aşure günü yapılacak ibadetler arasında oruç tutmakla birlikte birçok manevi kazanç sağlayan davranış da yer alıyor:
Sadaka vermek: “Zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur.” (Hadis-i Şerif)
Sıla-i rahim: Akraba ziyareti, gönül alma, selamlaşma tavsiye edilmiştir.
Selam vermek: On Müslümana selam vermek, bütün Müslümanlara verilmiş gibi sevap kazandırır.
Dua ve zikir:
“Sübhânellâhi mil’el-mîzân ve müntehe’l-ilmi ve mebleğa’r-rızâ ve zinete’l-Arş.” duası okunabilir.
Peygamber Efendimiz’in buyurduğu gibi:
“Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, Savm, 48)
Kerbela’nın Gölgesinde Muharrem Ayı: Yas ve İbret
Muharrem ayı, İslam dünyasının ortak hafızasında bir matem ayı olarak da yer alıyor. Hz. Peygamber’in torunu Hz. Hüseyin ve 70’ten fazla Ehl-i Beyt mensubunun Kerbela’da şehit edilişi, bu ayın ruhunu şekillendiren en trajik hadiselerden biridir.
Bu acı olay, haksızlığa karşı dik duruşun ve adalet mücadelesinin simgesi haline gelmiştir. Bu yönüyle Aşure Günü sadece bir ibadet günü değil, aynı zamanda bir vicdan ve birlik çağrısıdır.
Aşure Tatlısı: Paylaşmanın En Tatlı Hali
Aşure, sadece bir tatlıdan ibaret değil. Farklılıkların aynı kazanda kaynaşmasını temsil eden bu gelenek, asırlardır sürdürülüyor. Toplumumuzda birlikte yaşama kültürünün bir simgesi olarak görülen aşure, muhabbetin, komşuluğun ve kardeşliğin ifadesi olmayı sürdürüyor.